Coton de tuléar

Coton de tulear, kavereiden kesken cottoni tai coton,  on pieni valkoinen seurakoira, joka on kotoisin Madagaskarin saarelta, jonka satamakaupungin, Tuléarin mukaan on saanut nimensäkin. Cotonin historiasta löytyy monenlaisia versioita, mutta todennäköisesti rodun esi-isät ovat kulkeutuneet merimiesten mukana satamaan jo 1600-luvulla. Cotonin kerrotaan olleen Madagaskarin kuninkaallinen koira joten 1900-luvulle saakka tavalliset ihmiset eivät saaneet omistaa  Coton de Tuléareja. Coton on yksi harvoista Afrikkalaisista koiraroduista, joka on suosiossa vielä tänäkin päivänä!

Vaikka rodun juuret ulottuvatkin kauas, niin kansainvälinen kennelliitto (FCI) on hyväksynyt rodun vasta 1971. Ensimmäinen Coton pentue on syntynyt Suomessa vuonna 1990, joten kyseessä on melko nuori rotu. 

Cotonin tärkeimpiä piirteitä ovat sen pitkä, puuvillamainen valkoinen turkki ja iloinen luonne. Kennelnimeni on ranskaa ja tarkoittaa “Minun varjoni”. Cotonit ovat todellakin omistajansa varjoja ja kulkevat siellä missä omistajansa. Ne ovat aina menossa mukana, eli todellisia seurakoiria! 

Cotoneiden kanssa voi harrastaa monia erilaisia lajeja. Yleisimpiä niistä ovat agility, koiratanssi, rally-toko ja koiranäyttelyt. 

Agility

Agility on vauhdikas koirien esteratakilpailu. Agilityssä ihminen ohjaa koiran virheettömästi ja mahdollisimman nopeasti tuomarin suunnitteleman radan läpi. Radalla on yleensä 12–20 estettä.

Agility sopii cotoneille erinoamisesti, silllä ne ovat vauhdikkaita koiria jotka nauttivat yhteistyöstä ihmisten kanssa. 

Agility on hyvin yleinen laji cotoneiden keskuudessa. Kisaradoilla cotoneita nähdään harmillisen vähän, mutta kisaavat koirat ovat osoittaneet, että cotoneista todellakin on haastajiksi muillekin roduille!

Koiratanssi

Koiratanssikilpailuissa ohjaaja ja koira suorittavat tuomarin arvosteleman ohjelmakokonaisuuden musiikin tahdissa. Ohjelman tulee huomioida koiran erityisominaisuudet ja ilmentää koirakon positiivista yhteistyötä.

Cotonit rakastavat uusien temppujen opettelua, joten tämän vuoksi koiratanssi on mitä mahtavin laji! 

Rally-Toko

Rally-toko on hauskaa aktivointia, jota voivat harrastaa kaikenikäiset ja kaiken kokoiset koirat ja ihmiset. Rally-tokon tavoitteena on ohjaajan ja koiran välinen yhteistyö sekä opettaa ohjaajalle hyvää koiran käsittelytaitoa. Tärkeintä radalla ja treeneissä on iloinen kontakti, liikkeet suoritetaan hymyssä suin, hännät heiluen. Koiraa saa kehua ja kannustaa koko suorituksen ajan.

Tässäkin yhteistyö ja temppujen oppettelu ovat cotonille ominaista puuhaa. Joskus vauhdin puuttuminen ja pitkään kontaktissa pysyminen luovat omia haasteitaan radoilla, mutta tämän vuoksi cotonin kanssa harrastaminen onkin niin mahtavaa! Ikinä ei voi tietää mitä tapahtuu. 

Koiranäyttelyt

Koiranäyttelyt ovat suosittu harrastus sekä Suomessa että ulkomailla. Suomessa järjestetään vuosittain yli 40 kansainvälistä, kaikkien rotujen näyttelyä ja NORD-näyttelyä sekä yli 200 ryhmä- ja erikoisnäyttelyä.

Koiranäyttelyitten perimmäinen tarkoitus on palvella koirien jalostus- ja kasvatustyötä, mutta nykyisin siitä on tullut suosittu harrastus myös muiden kuin kasvattajien keskuudessa. 

Koiranäyttelyt vaativat cotonin omistajalta paneutumista turkinhoitoon, mutta kaikki siihen käytetty aika maksaa vaivansa, sillä coton on kauneimmillaan pitkässä rodunomaisessa turkissaan.