Coton de tulear peseminen

Perusteet

Yleisin kysymys rodussa on ”Onko cotonin turkki haastava hoitaa?”. Vastaus riippuu hyvin pitkästi siitä millainen turkin laatu on, kuinka paljon turkkia on ja ennenkaikkea, kuinka motivoitunut omistaja on. Turkkia on hoidettava säännöllisesti, jonkun koiran kohdalla se tarkoittaa 3 päivän välein, mutta yleensä viikon pesuväli riittää. Joidenkin yksilöiden turkki kestää 2 viikon tai pidemmän pesuvälin. 

Pesuväli riippuu myös paljon ilmoista. Kuivalla pakkas- tai kesäkeleillellä turkkiin ei tarvitse koskea pesujen välillä ollenkaan, mutta rapakeleillä vaatii mahan ja tassujen pesua ja lyhyemmän koko koiran pesuvälin. 

kastelu

Kastele turkki kauttaaltaan täysin märäksi. Turkissa ei saa olla kuivia kohtia kun shampoota aletaan levittämään. Kunnon suihkupää ja paine auttaa tässä. Tämän vaiheen voi tehdä myös altaassa jos se tuntuu itselle sopivalta tavalta. 

Shampoo

Tarkista shampoon laimennussuhde ja laimenna se 0,5 tai yhden litran virvoitusjuomapulloon. Vaahdota shampoo turkkiin aloittaen jaloista. Älä anna shampoon vaikuttaa kauan aikaa, ettei se kuivata turkkia. Jos turkki on likainen, tee kaksi shampoopesua. Huuhtele shampoo pois todella hyvin.

Hoitoaine

Tarkista hoitoaineen laimennussuhde ja laimenna se pesupulloon. Levitä hoitoaine ja anna sen vaikuttaa turkissa hoitoainepakkauksen ohjeen mukaan. Huuhtele hoitoaine vaikutusajan jälkeen. Huuhtelun voi myös hoitaa ammeessa, jolloin hoitoaine laimenee veteen ja turkki saa hetken aikaa lillua hoitoainevedessä. Hoitoainemerkistä riippuen kaikkea ei tarvitse huuhdella pois. 

Pyyhekuivaus

Kuivaa turkki hyvin pyyhkeeseen rutistelemalla. Älä hankaa. Voit myös antaa koiran kuivata itsensä pyyhkeeseen. Aloita takkujen avaaminen pesun jälkeen ettei turkki ehdi kuivua liikaa. Takkujen löytäminen on vaikeampaa kuivasta turkista. 

Takkujen avaaminen

Aloita harjaamalla märkä turkki läpi kerros kerrokselta. Yleensä takkuja ei löydy selästä, joten muista käydä koko turkki läpi jokaisella pasukerralla.

Jos takkuja ei löydy, onneksi olkoon! Olet löytänyt sopivan pesuvälin ja pesuaineet cotonillesi.

coton de tulear takkuja mahan alla

Takkuja hyvin tyypillisessä paikassa, todennäköisesti kosteuden aiheuttamana. Tavoite on saada jaettua takut pienempiin osiin, jolloin niitä on helpompi työstää. Kun olet saanut takkua avattua enemmän, voit käydä lopun takun läpi kammalla.

Takku korvan takana. Tarkista aina korvat ja kaula! Korvan taakse jää helposti takkuja. Myös kainalot, nivuset ja hännän tyvi takuttuvat helposti. Jos takkuja ei avaa jokaisella pesukerralla, ne voivat jäädä muhimaan ja aiheuttaa ihotulehduksia.

Avaa takut märästä turkista. Käytä ensin Activet-karstaa. Pidä tyvestä kiinni, ettei takkujen avaaminen satu.

Jatka takun avaamista kammalla. Pienemmän takun voi avata suoraan kammalla ilman Activet-karstaa.

Jatka kunnes karva on kokonaan selvä. Siirry seuraavaan takkuun. Kampaa lopuksi koko turkki läpi tiheähköllä kammalla, jotta saat varmuuden että turkki on varmasti takuton. 

Turkin kuivaaminen

Aloita kuivaaminen. Kunnon kuivaimella homma hoituu nopeasti. Kuivaa lämpimällä ilmalla, sellaisella joka tuntuu omalle iholle sopivalta. Älä missään nimessä kuivaa liian kuumalla, se polttaa koiran ihoa. 

coton de tulear märäksi jäänyt kohta turkissa

Märäksi jäänyt kohta turkissa. Turkki tulee kuivata kokonaan, ihan joka paikasta. Jos turkkiin jättää märkiä kohtia, ne takkuuntuvat ja seuraavalla pesukerralla takkujen avaamisessa on entistä suurempi työ.

Kampaa kuiva turkki vielä läpikotasin. Turkkiin jää kuvauksen jälkeen irtokarvaa, joka tulee saada kokonaan pois turkista.

Nyt sinulla on kaunis puhdas coton!

Coton de tulear 8 month old