Monesti sosiaalista mediaa selatessa törmää kysymykseen ”mikä niissä rotukoirissa oikein maksaa?”.

Hinnat ovat aina rotukohtaisia, sillä suuremmat rodut saattavat synnyttää kerralla 12 pentua ja pienemmät rodut, kuten cotonit vain 1-4 pentua.

Cotonin hinnat huitelevat tällä hetkellä 1500-2300 eurossa. Molemmat ääripäät hinnoista voivat olla perusteltuja. Tässä alla on kaksi esimerkkiä tilanteista, jossa pennun hinta on 1800 euroa.

Esimerkkilaskelma 1

Esimerkkinä ulkomaantuonti. Joskus koiria pitää tuoda ulkomailta, jotta saamme uutta verta Suomen rotukantaan.

Tässä esimerkissä nartulle tehdään laajat terveystarkastukset ja käytetään toisen ihmisen omistamaa urosta, joka on myös laajasti terveystarkastettu, joten uros on astutusmaksultaan normaalia kalliimpi. Pentueeseen syntyy 4 pentua, joista kasvattaja sijoittaa yhden (eli kasvattaja ei saa pennusta tuloja).

KuluHinta
Ulkomaantuonti narttu + tuontikulut3 000
Geenitestit150
Luustokuvat, silmä- ja polvitarkastus + kennelliiton lausuntomaksut500
Uroksen astutusmaksu (250e/pentu + 250e/hyppy)1 250
Polttoaine ja yöpymiskustannukset astutusmatkalla300
Ultraäänitutkimus, jossa todetaan onko narttu kantavana100
Röntgenkuvaus, jossa todetaan monta pentua on tulossa100
Emän ja pentujen ruokinta + matolääkitys100
Pentupaketit200
Pentutarkastus+ sirutus200
Rekisteröinti145
Kulut yhteensä6 045

Kun yhden pennun hinta on 1800 euroa ja kasvattaja myy pennuista kolme ja sijoittaa yhden, kasvattaja saa tuloja 3 x 1800 euroa, eli yhteensä 5 400 euroa. Eli kokonaisuudessaan kasvattaja teki tappiota tämän pentueen kohdalla -645 euroa. Kuten laskelmasta huomaa, pentujen rekisteröinti ja pentutarkastus ovat yksi pienimmistä kuluista mitä pentueen teettämisessä tulee.

Tässä laskelmassa oli onnellinen loppu, kasvattaja sentään sai tehtyä pentueen muutama vuosi sitten hankkimalleen nartulle.

Aina kaikki ei kuitenkaan mene kuten on suunniteltu

Kuvitellaan tilanne, että kasvattaja tuo nartun maahan, tekee geenitestit ja laajat terveystarkastukset, käy astutusmatkalla, vie nartun keisarinleikkaukseen sunnuntaiyönä (hintalappu voi olla jopa 1000 euroa) ja lopuksi narttu ja koko pentue menehtyy. Tässä vaiheessa kasvattaja olisi tehnyt suuren surutyön lisäksi tappiota yli 5000 euroa, eikä saanut tästä lainkaan tuloja.

Esimerkkilaskelma 2

Otetaan toinen esimerkki, jossa kasvattaja omistaa nartun ja uroksen ja teettää molemmille vain pakolliset 100 euroa maksavat terveystarkastukset.

KuluHinta
Oma narttu, joka on ostettu omaksi koiraksi0
PEVISA:n mukaiset silmä- ja polvitarkastus urokselle + nartulle200
Käytetään omaa urosta, ei astutusmaksua0
Röntgenkuvaus, jossa todetaan monta pentua on tulossa100
Emän ja pentujen ruokinta + matolääkitys100
Pentupaketit200
Pentutarkastus+ sirutus200
Rekisteröinti145
Kulut yhteensä945

Kun yhden pennun hinta on 1800 euroa ja kasvattaja myy kaikki pennut, kasvattaja saa tuloja 4 x 1800 euroa, eli yhteensä 7 200 euroa. Eli kokonaisuudessaan kasvattaja teki voittoa 6 255 euroa. Tässä laskelmassa edes 1000 euron päivystysajan keisarinleikkaus ei tekisi pahaa lovea lompakkoon.

Yhteenveto

Nämä laskelmat ovat toisensa ääripäitä ja tavoitteellisesti kasvattavan kasvattajan jokaisen pentueen kulut ovat erit. Joskus pentueeseen syntyy vain yksi pentu ja persnettoa tehdään paljon, joskus niitä voi syntyä jopa 7 jolloin kasvattaja tekee väkisinkin voittoa.

Kun olet hankkimassa pentua ja hinta hipoo 2000 euroa, kannattaa kyseenalaistaa onko pentu todellakin niin arvokas. Jos vanhemmille on tehty minimivaatimuksen terveystarkastukset (100 eurolla silmä- ja polvitarkastus) ja molemmat vanhemmat ovat tavan kotikoiria, pennun hinta ei ole välttämättä perusteltu.

Jos omalla nartulla tehdään sallitut 5 pentuetta, käytetään omaa urosta, tehdään pentueet tarpeeksi usein ettei silmä- ja polvitarkastuksiakaan tarvitse uusia jokaisen pentueen välillä, on tämä varsin tuottoisaa toimintaa kasvattajalle.

Jos taas narttu on tuotu ulkomailta, eikä ole kasvattajan oma ja mahdollisesti jopa astutusmatkakin on tehty ulkomaille, niin sillon kasvattajan kulut ovat jo ihan omaa luokkaansa. Laajojen terveystarkastusten teettäminen myös nostaa kuluja, sillä yhden vanhemman terveystarkastukset lausuntoineen maksavat n. 500 euroa ja geenitestaaminen siihen lisäksi 100-200 euroa.

Tavoitteellinen kasvattaja tekee välillä tappiota pienillä pentueilla, epäonnistuneilla ulkomaan tuonneilla tai terveystarkastamalla koiran joka ei sovellukaan jalostukseen. Joskus taas sille omalle nartulle tulee oikein runsaslukuinen pentue, josta kasvattaja saa paljon voittoa. Tämä voitto korvaa aiempia tappiota ja mahdollistaa uusien jalostuskoirien hankkimisen ja seuraavaksi jalostusikään tulevien koirien terveystarkastamisen. Ihannetilanteessa kasvatustyö harrastuksena rahoittaa itse itsensä.

Mielestäni kasvattajan tulee pystyä perustelemaan mistä pennun korkea hinta johtuu. Pentujen suuri kysyntä esimerkiksi korona-aikana yksistään ei ole pätevä syy pennun korkealle hinnalle.